İstatistik Özel Ders
İstatistik Nedir? istatistik, veri toplama, sınıflama, sunma, çözümleme ve yorumlama biçimidir. İstatistik Dersi Nedir? İstatistik, temelde bir problem veya güçlük durumuna çözüm üretme sürecinin yanında bilimsel araştırmalarda, araştırmacının gözlemlere bağlı olarak elde ettiği verileri kullanarak olası çözüm yollarını test etmesidir …
Eğitim Detayları
İstatistik Nedir?
istatistik, veri toplama, sınıflama, sunma, çözümleme ve yorumlama biçimidir.
İstatistik Dersi Nedir?
İstatistik, temelde bir problem veya güçlük durumuna çözüm üretme sürecinin yanında bilimsel araştırmalarda, araştırmacının gözlemlere bağlı olarak elde ettiği verileri kullanarak olası çözüm yollarını test etmesidir şeklinde de tanımlanabilir. Araştırmacının sunduğu çözüm yolları testlerinde kullanılan yöntem ile teknikler, istatistik veya istatistiksel yöntem olarak nitelendirilir.
İstatistik Yöntemleri
Gözlem
İstatistik, gözlemlemenin sonucunda elde edilen verilerin incelenmesiye başlar. Toplanan veriler, ‘doğrudan gözlenebilir özellikler’, ‘dolaylı gözlenebilir özellikler’ olmak üzere İstatistik ‘de gözlem iki grupta değerlendirilir.
Veri Toplama Aracı
Gözlem subjektif yani, gözlemi yapan kişiye özgüdür. Gözlemlerin objektifliğini sağlamak için bazı araçlar kullanılarak önlemler alınabilmektedir.
Gözlem Birimi
Gözlemin yapıldığı obje veya nesnelerden her birine ‘gözlem birimi’ denir. Gözlem birimleri, canlılardan oluşabileceği gibi nesnelerden de oluşabilmektedir.
Evren – Örneklem
Evren (population), gözlenmesi amaçlanan gözlem birimlerinin tamamını içeren en geniş gözlem kümesidir.
Örneklem (sample), evrenin alt kümesi olan gözlem birimleri kümesidir.
Homojenik – Hetorojenik
Gözlenen özelliğe göre birbirine yakın veya benzer gözlem birimlerinden oluşan gruplara ‘homojen grup’ denir.
Parametre – İstatistik
Alana özel kullanımıyla parametre, evrenden doğrudan elde edilen sayısal değerler ya da kestirimlerdir. ‘Evren değer’ olarak da ifade edilir.
Değişken – Sabit
Durumdan duruma, konumdan konuma, bireyden birime, zamandan zamana, bağlamdan bağlama değişmeyen özelliklere ‘sabit (constant) özellik’, diğer tarafta değişen, farklılaşan özelliklere ise ‘değişken (variable) özellik’ denir.
Değişken Türleri
Değişkenler farklı şekillerde sınıflandırılabilmektedir.
Nitel Değişken – Nicel Değişken
Bazı değişkenler, sembollerlerin yanında sözcüklerlede ifade edilir. Bazı değişkenler ise sayılarla ifade edilir. Sözcüklerle ifade edlien değişkenlerin yanında, sembollerle ifade edilen değişkenlerde görülebilir bu iki değişken türüne; ‘nitel (qualitative)’, sadece sayılarla ifade edilen değişkenler ise ‘nicel (quantitative)’ değişken denir.
Sürekli – Süreksiz / Kesikli Değişken
Matematiksel kavramlar arasında süreklilik, herhangi iki sayının ortasında üçüncü sayının bulunması durumunu ifade etmektedir.
Bağımlı – Bağımsız Değişken
Bağımlı, bağımsız olarak sınıflama yapabilmek için en az iki değişken gereklidir, daha sonra bu değişkenler arasında ilişki tanımlanabilmelidir. bu ilişkilendirmede, ilişkinin yönüne göre, bağımlı-bağımsız sınıflaması yapılabilir.
Ölçek ve Ölçekleme
Genellikle tutum, ilgi, kişilik gibi duyuşsal özelliklerin ölçülmesinde kullanılan veri toplama aracına verilen isimdir.
Ölçek Türleri
Dört tür ölçek düzeyi söz konusudur:
- Sınıflama Ölçeği (Nominal scale)
- Sıralama Ölçeği (Ordinal scale)
- Eşit Aralıklı Ölçek (Interval scale)
- Eşit Oranlı Ölçek (Ratio scale)
Birim
Değişkenin alabileceği değerler, bir birim değer ile ifade edilir.
Ölçme – Ddeğerlendirme
Ölçme, yapılan gözlemlerin sayılarla ifade edilebildiği gibi, sembollerle ifade edilme şeklidir.
Değerlendirme, ölçme sonuçlarını, elde bulunan ölçüte göre yorumlandırma aynı zamanda da anlamlandırma sürecidir.
İstatistik Kullanım Alanları
Fen bilimlerinden sosyal bilimlere kadar çok farklı alanlarda uygulamalarını görebiliriz. Diğer yönüylede iş dünyası, hatta devletle ilişkili tüm alanlarda karar almak amacıyla kullanılır. İstatistik anlam bakımından tekildir. İstatistiğin çoğul anlamı, “sistemli şekilde toplanan sayısal bilgiler” dir. Örnek: nüfus istatistikleri, çevre istatistikleri, spor istatistikleri, milli eğitim istatistikleri vb.
İstatistik Hangi Bölümlerde Okutulmaktadır?
İstatistik dersi Üniversitelerin; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Fakültesi, Lisans ve Yüksek Lisans programlarında okutulmaktadır.
İstatistik Neden Öğrenmeli?
İstatistik dersini almaktaki amaç, araştırmalarda toplanan verilerin uygun istatiksel yöntemler kullanılarak nasıl yorumlanacağını bilmek demektir.
İstatistik Özel Ders Verenler
İstatistik özel ders, üniversite özel ders seviyesinde olup; öğretmenlerimiz farklı üniversitelerin ilgili bölümlerinde bulunan akademisyen hocalardan oluşmaktadır. Dilediğiniz zaman özel ders merkezimizi arayıp, istatistik özel ders verenler hakkında bilgi alabilir, istatistik özel ders ücretlerini öğrenebilirsiniz. İstatistik özel ders almak istediğinizde sitemizdeki özel ders talep formunu doldurarak, dilediğiniz zaman istatistik öğretmenleriyle özel ders görüşmesi yapabilirsiniz.
Üniversite Özel Ders
Üniversite öğrencileri için hazırladığımız istatistik özel ders eğitimi, okuduğunuz üniversiteye özel olarak planlanmaktadır. Üniversitenizin istatistik ders hocalarıyla birlikte çalıştığımızdan dolayı, istatistik özel ders verirken hangi konuları veya hangi soru tipleri üzerinde çalışmanız gerektiğini biliyoruz. İster Profesör, ister doçent, ister doktor olsun, özel ders veren hocalarımız üniversite hocalarından seçilerek, sizin bütçeleriniz doğrultusunda size önerdiğimiz istatistik özel ders öğretmenidir.
Özel Ders Almalı mıyım?
Bu konuyu ne kadar anlatırsak anlatalım hala yeterili olduğunu düşünmüyoruz. Neden mi? ister eğitim, isterseniz öğretim almayı-aldırmayı düşünün, araştırdığınızda göreceksiniz ki; doğru eğitimi almak önce doğru öğretmeni bulmak demek olduğunu göreceksiniz. Karşınıza çıkacak ikinci sorun ise, doğru zamandır. Evet, kaliteli eğitim alabilmek öğretmen-zaman ilişkisi ile ölçülür. Dolayısıyla, eğitim-öğretim almak isteyen öğrenci için bu iki önemli sorun karşısında çözüm ararken ekonomik sorunla karşılaşan öğrenci-veliler, ekonomik problemlerden kaynaklı olarak gerekli eğitim-öğretimi ötelemektedirler. İşte problem burada başlamaktadır. Zamanında alınmayan-alınamayan eğitimler daha sonra çok daha fazla bedellerle alınmaya çalışılsada geç kalınmış oluyor. Kariyer planlaması yapmadan önce eğitim kariyeri yapmak gerekmekte, bunun için ise eğitim kariyerini planlamalısınız. Nasıl mı? Eğitim danışmanlarımız, özel ders merkezimizde sizler için hazır bulunmaktadırlar. En kısa zamanda istatistik özel ders için eğitim kariyerinizi planlamak, istatistik özel ders hocalarımız hakkında bilgi almak için sizi ofisimize bekliyoruz.